Πολφοτομή

Τι είναι η πολφοτομή
Πολφοτομή Φαρμάκη οδοντίατρος

Η πολφοτομή είναι μια μορφή απονεύρωσης. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε νεογιλά και σε μόνιμα δόντια, τις περισσότερες όμως φορές εφαρμόζεται σε νεογιλά δόντια.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει πολφοτομή είναι να μην έχει πειραχτεί και να μην έχουν περάσει μικρόβια στο ριζικό τμήμα του πολφού (το σύστημα του νεύρου και των αγγείων του δοντιού) και σκοπός της είναι να διατηρήσουμε αυτό το τμήμα του πολφού ζωντανό και να αποφύγουμε την κανονική απονεύρωση.

Κατά τη διαδικασία της πολφοτομής αφαιρούμε μόνο το μυλικό τμήμα του πολφού και αφού προστατεύσουμε τον ριζικό πολφό, σφραγίζουμε το δόντι.

Πολφοτομή και παιδιά

Η πολφοτομή είναι ένα είδος παιδικής απονεύρωσης στα δόντια των μικρών ασθενών. Γίνεται συνήθως στους παιδικούς τραπεζίτες, δηλαδή τους νεογιλούς γομφίους όπου εμφανίζεται συχνά επιθετική μορφή τερηδόνας, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να προσβάλει και το νεύρο του δοντιού.

Η διαδικασία της πολφοτομής αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και δεν διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ότι ένα απλό σφράγισμα.

Πότε χρειάζεται πολφοτομή σε ένα δόντι;

Όταν η τερηδόνα έχει εξαπλωθεί μέχρι και στο εσωτερικό του δοντιού, προσβάλλοντας πλέον και το νεύρο, τότε το παιδικό δόντι χρειάζεται πολφοτομή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το απλό σφράγισμα δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση του δοντιού. Αντίθετα, αν γίνει σφράγισμα χωρίς να γίνει πολφοτομή, υπάρχει κίνδυνος πρηξίματος, φλεγμονής και έντονου πόνου που θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή.

Η πολφοτομή γίνεται ως άμεση θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων τερηδονισμού με στόχο να διατηρήσει το νεογιλό δοντάκι υγιές μέχρι να ανατείλει το μόνιμο. Αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία και σε μόνιμα δόντια, των οποίων η ανάπτυξη της ρίζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.