Περιοδοντίτιδα

Τι είναι και πώς θεραπεύεται
Περιοδοντίτιδα Φαρμάκη Βάσω Οδοντίατρος

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι (ούλα και οστούν).

Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων.

Η συσσώρευση της μικροβιακής πλάκας οδηγεί σε ουλίτιδα με αποτέλεσμα τη δυσοσμία του στόματος και την αιμοραγία των ούλων.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας και γι’ αυτό μπορεί να προληφθεί και να αναχαιτισθεί με την έγκαιρη διάγνωση, ενώ η θεραπεία της μπορεί να είναι χειρουργική ή μη.

Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται.

Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Τα δόντια τελικά χαλαρώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράγοντες κινδύνου
Το κάπνισμα

Ήδη ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.

Οι ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων. Κάποια άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη υπερανάπτυξη των ιστών των ούλων, γεγονός που απειλεί την σταθερότητα και την καθαριότητα των δοντιών.

Γενετική προδιάθεση.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

Συμπτώματα

Δυσάρεστη αναπνοή
Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
Μαλακά ούλα που αιμορραγούν
Επώδυνο μάσημα της τροφής
Χαλαρά δόντια
Ευαίσθητα δόντια
Υποχώρηση των ούλων ή δόντια που φαίνονται “μακρύτερα” από πριν

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντική νόσος;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της μόλυνσης. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την έκταση της νόσου, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδυάζεται με σωστή καθημερινή φροντίδα του στόματος στο σπίτι.

Επιλέγουμε οδοντόκρεμα χλωρεξιδίνης που παράλληλα με την οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Είναι πιθανό η οδοντίατρος να προτείνει και μια εξειδικευμένη αγωγή με gel χλωρεξιδίνης για να μειώσει τη φλεγμονή των ούλων. Η ιδανική οδοντόκρεμα για την περιοδοντική νόσο θα πρέπει να μειώνει τη φθορά της γνάθου με καινοτόμες πρώτες ύλες όπως τα βιομιμητκά ολιγοπεπτίδια.

Ιδανικά συνδυάζουμε την οδοντόκρεμά μας και με φθοριούχο στοματικό διάλυμα εμπλουτισμένο με χλωρεξιδίνη, βιοενεργό πεπτίδιο και Υαλουρονικό Οξύ που επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων και συμβάλλει στην αποφυγή απώλειας των δοντιών.

Απαραίτητη κρίνεται και η λήψη προβιοτικών που έχει θετικά αποτελέσματα στην εξυγίανση της στοματικής χλωρίδας ασθενών με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

01. Βαθύς καθαρισμός
Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος, αφαιρεί την πλάκα μέσω μιας μεθόδου καθαρισμού εις βάθος. Αφαιρεί την πέτρα πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων, “ξεφορτώνεται” τα τραχιά σημεία στη ρίζα του δοντιού όπου μαζεύονται μικρόβια, και βοηθά στην αφαίρεση των βακτηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απομακρύνει πλάκα και πέτρα με τη χρήση λέιζερ.
02. Επέμβαση μετατόπισης κρημνού
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν η φλεγμονή και οι βαθιοί θύλακες παραμένουν μετά από θεραπεία καθαρισμού και λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος μπορεί με χειρουργική επέμβαση να αφαιρέσει την πέτρα στους θύλακες ή να μειώσει τους περιοδοντικούς θύλακες για να κρατήσει την περιοχή καθαρή.
03. Επέμβαση με μοσχεύματα οστών και ιστών
Η οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει διαδικασίες αναγέννησης ιστών, οστών, ή ούλων που χάθηκαν στην περιοδοντίτιδα.
Wilma Fatourou
Wilma Fatourou
16:09 04 Mar 21
Amazing dentist and scientist! It monitors developments in dentistry and offers excellent services. In the cleaning of... teeth she uses machines and techniques so that the patient does not hurt (before Ms. Farmaki I made anesthetic injections to endure the procedure.) Also, her work in aesthetic dentistry is excellent as well as in the treatments related to the classic works. It is amazing with big and small patients with patience and kindness. I highly recommend it.Διαβάστε περισσότερα
Ελεάννα Κυριακοπούλου
Ελεάννα Κυριακοπούλου
09:45 29 Nov 20
Amazing job, great man. I highly recommend it!
tIoA tIoA
tIoA tIoA
09:55 16 Nov 20
Amazing! Very friendly, helpful and explanatory. It leaves no question. Makes wonderful smiles!
pmam65
pmam65
13:30 20 Oct 20
Amazing in all of it !! Everything is perfect in working with her! the times, the quality of her work, her space.
chrysa av
chrysa av
10:52 20 Oct 20
Excellent dentist surgeon. I visited her for the first time for implant placement and she immediately gained my trust.... She made the procedure seem extremely simple due to her years of experience in this field with excellent results. Hospitable environment, easily accessible doctor's office.Διαβάστε περισσότερα
Dimitris Karantinopoulos
Dimitris Karantinopoulos
17:06 31 Aug 20
I visited it today 31/12/2020 for the first time for cleaning. I was really happy with her work. The doctor's office... was spotless. Flawless professional and very kind. Very good prices. He won me!Διαβάστε περισσότερα
Artemis Samaniou
Artemis Samaniou
15:10 22 Jun 20
She is an excellent doctor !!! She helped me overcome my phobias with her professionalism and calmness. With a "State... of the Art" clinic, thank you for your care.Διαβάστε περισσότερα
John Dogas
John Dogas
08:10 31 May 20
An excellent dentist, he has helped me in many moments of pain and anxiety. If I could put 17 stars instead of 5 I... would do it.Διαβάστε περισσότερα
Filippidis Michaël
Filippidis Michaël
07:55 31 May 20
Ms. Farmaki is the definition of an exceptional scientist. As friendly, smiling and cheerful as she is focused on her... work and perfect in the technical part. For years now, my dentist has successfully dealt with all the difficulties that have arisen for me. Irreplaceable.Διαβάστε περισσότερα
CHRISTINE ZOUNI
CHRISTINE ZOUNI
20:24 24 Jan 20
Love you Doc! ??
Επόμενες κριτικές