Περιοδοντίτιδα
Περιοδοντολογία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι (ούλα και οστούν).
Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων.
Η συσσώρευση της μικροβιακής πλάκας οδηγεί σε ουλίτιδα με αποτέλεσμα τη δυσοσμία του στόματος και την αιμοραγία των ούλων.
Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας και γι’ αυτό μπορεί να προληφθεί και να αναχαιτισθεί με την έγκαιρη διάγνωση, ενώ η θεραπεία της μπορεί να είναι χειρουργική ή μη.
Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται.
Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Τα δόντια τελικά χαλαρώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.
Παράγοντες κινδύνου
Το κάπνισμα
Ήδη ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.
Οι ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες
Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.
Ο διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.
Φάρμακα
Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων. Κάποια άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη υπερανάπτυξη των ιστών των ούλων, γεγονός που απειλεί την σταθερότητα και την καθαριότητα των δοντιών.
Γενετική προδιάθεση.
Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.
Συμπτώματα
Δυσάρεστη αναπνοή
Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
Μαλακά ούλα που αιμορραγούν
Επώδυνο μάσημα της τροφής
Χαλαρά δόντια
Ευαίσθητα δόντια
Υποχώρηση των ούλων ή δόντια που φαίνονται “μακρύτερα” από πριν
Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντική νόσος;
Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της μόλυνσης. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την έκταση της νόσου, αλλά σε κάθε περίπτωση συνδυάζεται με σωστή καθημερινή φροντίδα του στόματος στο σπίτι.
Επιλέγουμε οδοντόκρεμα χλωρεξιδίνης που παράλληλα με την οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Είναι πιθανό η οδοντίατρος να προτείνει και μια εξειδικευμένη αγωγή με gel χλωρεξιδίνης για να μειώσει τη φλεγμονή των ούλων. Η ιδανική οδοντόκρεμα για την περιοδοντική νόσο θα πρέπει να μειώνει τη φθορά της γνάθου με καινοτόμες πρώτες ύλες όπως τα βιομιμητκά ολιγοπεπτίδια.
Ιδανικά συνδυάζουμε την οδοντόκρεμά μας και με φθοριούχο στοματικό διάλυμα εμπλουτισμένο με χλωρεξιδίνη, βιοενεργό πεπτίδιο και Υαλουρονικό Οξύ που επιταχύνει τη φυσική ανάπλαση των ούλων και συμβάλλει στην αποφυγή απώλειας των δοντιών.
Απαραίτητη κρίνεται και η λήψη προβιοτικών που έχει θετικά αποτελέσματα στην εξυγίανση της στοματικής χλωρίδας ασθενών με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.