Ουλίτιδα

Τι είναι και πώς θεραπεύεται
Θεραπεία ουλίτιδας  οδοντίατρος Βριλήσσια

Η “ουλίτιδα” είναι ο ιατρικός όρος για τη “φλεγμονή των ουλών“. Η φλεγμονή των ουλών είναι η πρώτη ένδειξη ύπαρξης νόσου στα ούλα, αλλά ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συχνή πάθηση, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ουλίτιδα επειδή μπορεί να έχει πολύ ήπια μορφή.

Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε μία πολύ πιο σοβαρή μόλυνση, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, και η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και να προκαλέσει φθορά στην οδοντοστοιχία σας.

Η φλεγμονή των ούλων αποτελεί μία ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να βελτιώσετε τη ρουτίνα της στοματικής φροντίδας σας και να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Η φροντίδα για την ουλίτιδα ξεκινά με την κατανόηση των αιτιών της. Η πλάκα είναι μία αόρατη στρώση βακτηρίων που σχηματίζεται στα δόντια κάθε μέρα.

Τα καλά νέα είναι ότι η πλάκα μπορεί να αφαιρείται σε ημερήσια βάση, απλά μέσω βουρτσίσματος και χρησιμοποιώντας το οδοντικό νήμα. Ωστόσο, αν επιτραπεί στην πλάκα να συσσωρευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη, η οποία είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες φλεγμονής των ούλων.

Παράγοντες πρόκλησης

Κακή στοματική υγιεινή
Κάπνισμα ή μάσημα καπνού
Διαβήτης
Ορισμένα φάρμακα
Σπασμένα σφραγίσματα
Εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών)
Γενετική προδιάθεση

Συχνά συμπτώματα ουλίτιδας

Η υγεία των ούλων είναι ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε την γενική κατάσταση της στοματικής υγείας σας. Για αρχή, είναι τόσο απλό όσο το να ελέγξετε το χρώμα των ούλων σας! Αν ανησυχείτε για την όψη ή την αίσθηση των ούλων σας, σας συστήνουμε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας, ιδιαίτερα αν εμφανίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Φλεγμονή στα ούλα (τα ούλα είναι κόκκινα, μαλακά και/ή πρησμένα)
  • Τακτική αιμορραγία των ούλων
  • Ούλα που φαίνεται πως απομακρύνονται από τα δόντια
  • Χαλαρά δόντια
  • Πόνος όταν μασάτε ή ως αποτέλεσμα κρύου φαγητού

Αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε αυτά θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ουλίτιδας. Ακόμα και αν έχετε ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα αλλά δεν νιώθετε πόνο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

Όσο νωρίτερα μπορείτε να προλάβετε την ουλίτιδα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία της, ώστε τα ούλα σας να δείχνουν (και να τα αισθάνεστε) και πάλι υγιή.