ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

 
 
Οδοντική Εμφυτευματολογία:
 
Οδοντική Εμφυτευματολογία
 
Μια υγιής και λαμπερή οδοντοστοιχία, εκτός από καλό αισθητικό αποτέλεσμα και αυτοπεποίθηση, διασφαλίζει την καλή στοματική και συνολική υγεία μας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει ουσιαστική λύση στις απώλειες δοντιών, με καλό λειτουργικό αλλά και φυσικό αποτέλεσμα.
 
 
 
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε άτομα στα οποία λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια. Μπορούν να αναπληρώσουν το ένα ή και όλα τα κενά του οδοντικού φραγμού και να στηρίξουν για παράδειγμα μια γέφυρα ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση κινητής οδοντοστοιχίας. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στήριξης μιας ολικής οδοντοστοιχίας κάνοντάς την πιο σταθερή, ασφαλή και άνετη για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Είναι υποκατάστατα της ρίζας ενός ή περισσότερων δοντιών, τα οποία κατασκευάζονται από τιτάνιο ή ζιργκόνιο. Το τιτάνιο και το ζιργκόνιο είναι υλικά απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην ορθοπεδική αλλά και άλλες ειδικότητες της ιατρικής, χωρίς να παρουσιάζουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η τοποθέτηση γίνεται στο οδοντιατρείο, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ανάλογης με αυτή που χρησιμοποιείται για όλες τις οδοντιατρικές εργασίες.
 
 
 
 
 
Στοματική Χειρουργική:
 
Η στοματική χειρουργική είναι κλάδος της οδοντιατρικής που περιλαμβάνει:
 • Εξαγωγή δοντιών (φρονιμιτών και σπασμένων δοντιών)
 • Χειρουργική εξαγωγή των εγκλείστων δοντιών
 • Τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων
 • Καθοδηγούμενη αναγέννηση των μαλακών ή σκληρών ιστών της στοματικής χώρας κ.ά.
 
Περιοδοντολογία:
 
Ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις των ιστών που περιβάλλουν το δόντι (ούλα και οστό). Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Η συσσώρευση της μικροβιακής πλάκας οδηγεί σε ουλίτιδα με αποτέλεσμα τη δυσοσμία του στόματος και την αιμοραγία των ούλων. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πάντα εξέλιξη της ουλίτιδας και γι' αυτό μπορεί να προληφθεί και να αναχαιτισθεί με την έγκαιρη διάγνωση, ενώ η θεραπεία της μπορεί να είναι χειρουργική ή μη.
 
 
 
Ενδοδοντία:
 
Είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη και θεραπεία των νόσων και παθήσεων του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών των δοντιών.
Οι πιο γνωστές θεραπείες είναι:
 • Η Απονεύρωση δοντιού – όπου γίνεται για να απομακρυνθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός καθώς και τα νεύρα που βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες, με στόχο να καταπολεμηθεί η υπάρχουσα μόλυνση του εσωτερικού του δοντιού.
 • Η Πολφοτομή – όπου είναι μια θεραπεία παρεμφερής της απονεύρωσης και εφαρμόζεται κυρίως σε τραυματισμούς των δοντιών όταν δεν συνυπάρχει μόλυνση του πολφού. Περιλαμβάνει τη μερική αφαίρεση του πολφού από το ανώτερο τμήμα του δοντιού αλλά όχι από το ριζικό τμήμα.
 • Η Ακροριζεκτομή – χειρουργική θεραπεία του δοντιού που εφαρμόζεται σε περίπτωση εμφάνισης φλεγμονής λόγω μόλυνσης γύρω από το άκρο της ρίζας ενός δοντιού, που έχει ήδη υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Περιλαμβάνει τη μερική εκτομή της ρίζας του δοντιού και τυχόν μολυσμένων ιστών γύρω της. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της θεραπείας, η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού.
 
 
 
 
 
Προσθετική:
 
Η οδοντική προσθετική αποτελεί κλάδο της οδοντιατρικής που έχει ως κύριο αντικείμενο την αποκατάσταση κατεστραμένου δοντιού (ενός ή περισσότερων ή και όλων) με απώτερο σκοπό την άρτια λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει η σύγχρονη αισθητική.

Περιλαμβάνει την ακίνητη προσθετική (ολοκεραμικές ή μεταλλοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, όψεις πορσελάνης,ολοκεραμικά ένθετα και επένθετα κ.ά.), την κινητή προσθετική (ολικές, μερικές ή επένθετες οδοντοστοιχίες) και την επιεμφυτευματική προσθετική (στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων).

Στόχος της προσθετικής είναι η αποκατάσταση του στόματος του ασθενή λειτουργικά (μάσηση, ομιλία, εξάλειψη πόνου κ.α.) και αισθητικά (χαμόγελο, χείλη, εμφάνιση προσώπου κ.ά.).
 
 
 
Παιδοδοντία:
 
Στην κλινική μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα τερηδόνας και ουλίτιδας σε νεογιλά δόντια, η διατήρηση των οποίων είναι πολύ σημαντική. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην καλή στοματική υγεία, στην πρόληψη με φθοριώσεις και στις προληπτικές εμφράξεις των πρώτων μόνιμων δοντιών για την προστασία τους από την τερηδόνα.
 
 
 
 
 
Λεύκανση:
 
Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί την πιο απλή, συντηρητική, ανώδυνη και ταυτόχρονα οικονομική θεραπεία, προκειμένου να βελτιώσουμε το χαμόγελο μας και τα δόντια να ανακτήσουν το λευκό υγιές χρώμα τους. Οι δυσχρωμίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες), ενδογενείς (χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), τραύμα του δοντιού που έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση του δοντιού, καθώς και σε αποκαταστάσεις αμαλγάματος.

 
Eίναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία, εφόσον γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, που είναι ειδικά εκπαιδευμένος και μπορεί να συστήσει ξεχωριστά την κατάλληλη μέθοδο.
 
 
 
Για κάθε περίπτωση και για να θεωρείται επιτυχημένη εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση και επιλογή σχεδίου θεραπείας, ενώ έχει αποτέλεσμα μόνο στα φυσικά δόντια, οπότε πρέπει να γίνεται πριν από οποιαδήποτε άλλη αποκαταστατική, οδοντιατρική θεραπεία.

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από τη σωστή ή όχι συντήρηση. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, καθώς και η ελλιπής στοματική υγιεινή θα μειώσουν τον χρόνο της διάρκειας. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, αν ο ασθενής είναι «πειθαρχημένος» και κάνει μια απλή συντήρηση μία φορά το χρόνο ή κάθε 6 μήνες.
 
 
 
 
Σύνθετες Ρητίνες - Lifting Δοντιών
 
 
Οι σύνθετες ρητίνες, χρησιμοποιούνται πάνω από 40 χρόνια στην οδοντιατρική για τη δημιουργία των "λευκών" σφραγισμάτων. Πρωταγωνιστούν δε στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής.

Χρησιμοποιούνται σαν μια αισθητική εναλλακτική των εμφράξεων αμαλγάματος για την αποκατάσταση τερηδονογόνων βλαβών των οπισθίων δοντιών καθώς και για την ανάπλαση και αναδημιουργία του χρώματος και του σχήματος των δοντιών (Lifting δοντιών).
 
 
 
Με τις σύνθετες ρητίνες μπορούμε:
 • να αλλάξουμε το χρώμα & το σχήμα των δοντιών (όψεις ρητίνης).
 • να χτίσουμε σπασμένα δόντια.
 • να κολλήσουμε σπασμένα τμήματα των δοντιών.
 • να διορθώσουμε αυχενικές διαβρώσεις (εμφράξεις της περιοχής της ρίζας των δοντιών).
 • ακόμα και να κάνουμε ολικές ανασυστάσεις πολύ τερηδονισμένων δοντιών σε ασθενείς, που για λόγους υγείας, δεν μπορούν να υποβληθούν σε δύσκολες και μακροχρόνιες οδοντιατρικές εργασίες.
 
 
 
 
Έμμεσες αποκαταστάσεις - Ένθετα
 
Εκτός από τις άμεσες αποκαταστάσεις με σύνθετη ρητίνη, που γίνονται σε ένα ραντεβού κατευθείαν στο στόμα του ασθενούς, έχουμε και τις έμμεσες αποκαταστάσεις, που γίνονται στα πίσω δόντια (γομφίους και προγομφίους) σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας (μεγάλη καταστροφή από τερηδόνα, αντικατάσταση μεγάλων σφραγισμάτων από αμάλγαμα, σπασμένα δόντια).

Οι αποκαταστάσεις αυτές ονομάζονται ένθετα (inlays), επένθετα (onlays) ή υπερένθετα (overlays), ανάλογα με την ποσότητα της οδοντικής ουσίας που αναπληρώνουν. Για τη δημιουργία τους, ο οδοντίατρος παρασκευάζει το δόντι (αφαίρεση τερηδόνας, παλαιών σφραγισμάτων κ.λπ.), λαμβάνει αποτύπωμα του δοντιού και τοποθετεί προσωρινό σφράγισμα.

Στη συνέχεια κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο από σκληρή σύνθετη ρητίνη ή πορσελάνη το ένθετο ή επένθετο και στην επόμενη συνάντηση με τον ασθενή, συγκολλείται η εργασία στη θέση της με υψηλής αντοχής ρητινώδη κονία.