ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

 

 
Τι είναι η λεύκανση;
 
 
Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί την πιο απλή, συντηρητική, ανώδυνη και ταυτόχρονα οικονομική θεραπεία, προκειμένου να βελτιώσουμε το χαμόγελο μας και τα δόντια να ανακτήσουν το λευκό υγιές χρώμα τους. Οι δυσχρωμίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες), ενδογενείς (χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), τραύμα του δοντιού που έχει σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση του δοντιού, καθώς και σε αποκαταστάσεις αμαλγάματος.

Eίναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία, εφόσον γίνεται με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου, που είναι ειδικά εκπαιδευμένος και μπορεί να συστήσει ξεχωριστά την κατάλληλη μέθοδο για κάθε περίπτωση και για να θεωρείται επιτυχημένη εξαρτάται
 
 
 
από τη σωστή διάγνωση και επιλογή σχεδίου θεραπείας, ενώ έχει αποτέλεσμα μόνο στα φυσικά δόντια, οπότε πρέπει να γίνεται πριν από οποιαδήποτε άλλη αποκαταστατική, οδοντιατρική θεραπεία.

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης εξαρτάται από τη σωστή ή όχι συντήρηση. Οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, καθώς και η ελλιπής στοματική υγιεινή θα μειώσουν το χρόνο της διάρκειας. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, αν ο ασθενής είναι «πειθαρχημένος» και κάνει μια απλή συντήρηση (χρησιμοποιώντας τους νάρθηκες για 2-4 ώρες, για 2 ημέρες) μία φορά το χρόνο ή κάθε 6 μήνες.
 
 
 
 
Σύνθετες Ρητίνες - Lifting Δοντιών
 
Οι σύνθετες ρητίνες, χρησιμοποιούνται πάνω από 40 χρόνια στην οδοντιατρική για τη δημιουργία των "λευκών" σφραγισμάτων, πρωταγωνιστούν δε στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής.
 
 
Χρησιμοποιούνται:
  • σαν μια αισθητική εναλλακτική για την αποκατάσταση τερηδονογόνων βλαβών των οπισθίων δοντιών.
  • για την ανάπλαση και αναδημιουργία του χρώματος και του σχήματος των δοντιών (Lifting δοντιών).
  • αποκαθιστά τις τυχόν ατέλειες των δοντιών σε τέτοιο βαθμό, που να μην μπορεί κανείς να υποπτευθεί πως ήταν τα δόντια πριν από αυτό.
  • καθώς πρόκειται για συντηρητικές αποκαταστάσεις της οδοντικής ουσίας, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται χωρίς τρόχισμα δοντιών, ανώδυνα και σε μία μόνο επίσκεψη.
 
 
 
Με τις σύνθετες ρητίνες μπορούμε:
  • να αλλάξουμε το χρώμα των δοντιών (όψεις ρητίνης).
  • να χτίσουμε σπασμένα δόντια.
  • να κολλήσουμε σπασμένα τμήματα των δοντιών.
  • να διορθώσουμε αυχενικές διαβρώσεις (εμφράξεις της περιοχής της ρίζας των δοντιών).
  • ακόμα και να κάνουμε ολικές ανασυστάσεις πολύ τερηδονισμένων δοντιών σε ασθενείς, που για λόγους υγείας, δεν μπορούν να υποβληθούν σε δύσκολες και μακροχρόνιες οδοντιατρικές εργασίες.
 
 
 
 
 
Έμμεσες αποκαταστάσεις - Ένθετα
 
Εκτός από τις άμεσες αποκαταστάσεις με σύνθετη ρητίνη, που γίνονται σε ένα ραντεβού κατευθείαν στο στόμα του ασθενούς, έχουμε και τις έμμεσες αποκαταστάσεις, που γίνονται στα πίσω δόντια (γομφίους και προγομφίους) σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας (μεγάλη καταστροφή από τερηδόνα, αντικατάσταση μεγάλων σφραγισμάτων από αμάλγαμα, σπασμένα δόντια).

Οι αποκαταστάσεις αυτές ονομάζονται ένθετα (inlays), επένθετα (onlays) ή υπερένθετα (overlays), ανάλογα με την ποσότητα της οδοντικής ουσίας που αναπληρώνουν. Για την δημιουργία τους, ο οδοντίατρος παρασκευάζει το δόντι (αφαίρεση τερηδόνας, παλαιών σφραγισμάτων κ.λπ.), λαμβάνει αποτύπωμα του δοντιού και τοποθετεί προσωρινό σφράγισμα.

Στη συνέχεια κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο από σκληρή σύνθετη ρητίνη το ένθετο ή επένθετο και στην επόμενη συνάντηση με τον ασθενή, συγκολλείται η εργασία στη θέση της με υψηλής αντοχής ρητινώδη κονία.